Ο αρραβώνας: ιστορία, σημασία και έθιμα

Όπως είπαμε και σε προηγούμενο άρθρο μας, η λέξη αρραβώνας προέρχεται από την εβραϊκή λέξη erabon, που μεταφράζεται ως «ενέχυρο». Στην ουσία ήρθε στην Ελλάδα ως εμπορική συναλλαγή, αλλά καθιερώθηκε ως έθιμο. Κανένας πλέον δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι ένα διαμαντένιο δακτυλίδι συμβολίζει την επισφράγιση του γάμου.

 

Ο αρραβώνας παλιότερα

Συνοικέσιο ή αλλιώς λογοδότηση. Ουσιαστικά, η κοπέλα μιας οικογένειας γνώριζε ελάχιστα ή και καθόλου τον άντρα που θα αρραβωνιαζόταν. Ο γαμπρός, λοιπόν, ζητούσε την κόρη από τον πατέρα της άλλης οικογένειας. Στην συνέχεια πήγαινε στο σπίτι τους και κανονίζανε την προίκα που θα δοθεί στον γαμπρό για να παντρευτεί τη νύφη. Όταν κανονίζονταν οι «οικονομικές» λεπτομέρειες, γινόταν ο αρραβώνας και καθοριζόταν η ημερομηνία του γάμου.

Η διαδικασία του αρραβώνα ήταν απλή. Ο παππάς ερχόταν στο σπίτι και διασταύρωνε τα δακτυλίδια δεμένα με μια κόκκινη κορδέλα στα δάκτυλα του – πλέον – ζεύγους. Αυτό βέβαια στις πιο υψηλές οικονομικές τάξεις. Οι πιο κατώτερες δανειζόντουσαν τα δακτυλίδια για την ώρα του μυστηρίου από την εκκλησία και τα επέστρεφαν μετά. Μετά την εκτέλεση του αρραβώνα, η νύφη κερνούσε με ποτό και γλυκά τους καλεσμένους. Παράλληλα, η νύφη έδινε στην πεθερά της το εργόχειρο που έφτιαξε. Αν για οποιοδήποτε λόγο χαλούσε ο αρραβώνας, το εργόχειρο επιστρεφόταν πίσω στη νύφη. Από την πλευρά της, η πεθερά, συνήθως έντυνε τη νύφη και τη στόλιζε με κοσμήματα.

Υπήρχαν, ωστόσο, και μερικές περιπτώσεις αρραβώνα από πραγματικό έρωτα. Σε αυτή την περίπτωση, ο γαμπρός δεν δικαιούνταν να απαιτήσει συγκεκριμένη προίκα. Συνήθως δεχόταν ό,τι του έδινε ο πατέρας της νύφης, χωρίς να μπορεί να φέρει αντίρρηση.

 

Ο αρραβώνας σήμερα

Τα πράγματα δεν έχουν αλλάξει πολύ μέχρι σήμερα. Σίγουρα δεν υπάρχει το θέμα της προίκας πλέον. Συνηθίζεται να μαζεύονται συγγενείς α’ βαθμού και ο κουμπάρος στο σπίτι της νύφης. Εκεί θα έχουν ετοιμαστεί στρωμένα τραπέζια το φαγοπότι και το γλέντι που θα ακολουθήσει μετά τον αρραβώνα. Επίσης, κάπου κεντρικά θα υπάρχει ένα τραπέζι με λευκό τραπεζομάντηλο, έναν δίσκο με κουφέτα και μια θρησκευτική εικόνα. Παραδοσιακά, εκεί ακουμπά ο γαμπρός το κουτάκι με τις βέρες.

Μια άλλη διαφορά είναι ότι δεν είναι απαραίτητη η παρουσία παπά στην τελετή. Ο κουμπάρος είναι αυτός που θα περάσει τις βέρες στον αριστερό παράμεσο στα δύο μέλη του ζεύγους. Και οι συγγενείς του γαμπρού δίνουν στη νύφη τα δώρα τους που συνήθως είναι κοσμήματα σχετικά υψηλής αξίας ή οικογενειακά κειμήλια.

Αν έχετε ήδη από τον αρραβώνα αποφασίσει και την ημερομηνία για το γάμο σας, ευκαιρία να συνδυάσετε τα προσκλητήρια και τις μπομπονιέρες σας! Δείτε τις επιλογές σας στον ιστότοπό μας e-prosklitirio.gr και διαλέξετε αυτή που σας ταιριάζει!

Σας άρεσε το άρθρο μας; Αν ναι άντε LIKE στη σελίδα μας στο Facebook και ρωτήστε μας οτιδήποτε άλλο θέλετε!

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Scroll to Top