daxtilidi-aravona-gamos-vaptisi-prosklitiria

Δακτυλίδι αρραβώνα: Η ιστορία του

Το δακτυλίδι αρραβώνα έκανε την εμφάνισή του τον 13ο αιώνα στη Ρώμη. Εκεί καθιερώθηκε ως κάτι υποχρεωτικό. Δήλωνε την μεταβατική περίοδο ανάμεσα στον γάμο και τον αρραβώνα. Από τότε μέχρι και σήμερα, αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι των αρραβώνων. Στις χώρες του εξωτερικού εφαρμόζεται χρόνια τώρα. Στην Ελλάδα, ωστόσο, έγινε συνήθεια τα τελευταία 10 χρόνια περίπου. Το δακτυλίδι αρραβώνα πηγαίνει πλέον πακέτο με την πρόταση γάμου. Συνηθίζεται να το επιλέγει ο άντρας του ζεύγους και να κάνει την πρόταση γάμου στην σύντροφό του. Βάζοντας πολλές φορές αρκετά βαθιά το χέρι στην τσέπη του, φυσικά!

 

Χαρακτηριστική ιστορία αρραβώνα είναι αυτή της Πριγκίπισσας Μαίρης. Σύμφωνα με τα δεδομένα, η πριγκίπισσα είχε ήδη από τα 2 έτη της λογοδοθεί σε έναν 7 μηνών Γάλλο ευγενή. Από τα 6 της έτη ξεκίνησε να φοράει ένα μικροσκοπικό δακτυλίδι αρραβώνα. Τελικά, αυτός αρραβώνας δεν οδήγησε ποτέ στα σκαλιά της εκκλησίας. Και κάπως έτσι, η Πριγκίπισσα Μαίρη έμεινε στην ιστορία ως η πιο σκληρή ή αλλιώς Bloody Mary!

 

Τα πρώτα δακτυλίδια αρραβώνα φτιάχονταν από φυτά! Αργότερα ξεκίνησε η κατασκευή μεταλλικών δακτυλιδιών. Στην αρχή χρησιμοποιούνταν ο σίδηρος. Ενώ, μετά ο χρυσός. Κάπου εκεί ξεκίνησε και η εγχάραξη στο εσωτερικό τους. Στην αρχή, η εγχάραξη αφορούσε σε σχόλια θρησκευτικού περιεχομένου, ενώ πιο μετά απέκτησε πιο ρομαντικό χαρακτήρα. Δηλαδή χρησιμοποιούνταν εκφράσεις όπως “Η αγάπη μου, εσύ”, “Χωρίς εσένα είμαι μισός”, κλπ. Οι πολύτιμες πέτρες που τοποθετούνται επάνω στα δακτυλίδια, ήρθαν πολύ αργότερα. Η πολύτιμη αυτή πέτρα προτείνεται να είναι σε στρογγυλό σχήμα. Αυτό γιατί υποστηρίζεται ήδη από την αρχαιότητα, πως το σχήμα αυτό παραπέμπει στην αιωνιότητα.

 

Πάντοτε, κατά τη διάρκεια της ιστορίας, το δακτυλίδι το φορούσε η νύφη στον παράμεσο του αριστερού χεριού. Αυτό γιατί θεωρούσαν πως από εκεί περνούσε μια φλέβα που οδηγούσε στην καρδιά. Αργότερα υποστηρίχτηκε πως θα πρέπει όντως να φοριέται στο αριστερό χέρι. Ο λόγος; Για να μπορεί η πλειοψηφία των δεξιόχειρων να λειτουργεί πιο εύκολα το «σημαντικό» της χέρι! Το κερασάκι στην τούρτα ήρθε όταν υποστηρίχτηκε πως το να φορά η γυναίκα το δακτυλίδι στο αριστερό χέρι, δήλωνε την υποταγή της στον άντρα! Έτσι, κάπου στο 1600-1700 οι νύφες φορούσαν πλέον το δακτυλίδι στον αντίχειρα του αριστερού χεριού! Ευτυχώς αυτό δεν κράτησε για πολύ και επανήλθαμε στα σημερινά δεδομένα.

 

δακτυλίδι-αραβωνα-ιστορια-του-προσκλιτιρια-e-prosklitirio

 

Πολλοί σήμερα θεωρούν το δακτυλίδι αρραβώνα ένα ακόμη περιττό έξοδο. Αν, ωστόσο, ξέρανε το συμβολισμό του θα αναθεωρούσαν. Η λέξη αρραβώνας προέρχεται από την εβραϊκή λέξη erabon, που μεταφράζεται ως «εγγύηση». Μπορεί να ήρθε στην Ελλάδα ως εμπορική συναλλαγή, αλλά καθιερώθηκε ως έθιμο. Στην ουσία, λοιπόν, ένα διαμαντένιο δακτυλίδι συμβολίζει την επισφράγιση του γάμου.  Άρα μήπως δεν είναι και τόσο περιττό τελικά; Διαλέξτε το με προσοχή!

Σας άρεσε το άρθρο μας; Αν ναι κάντε LIKE στη σελίδα μας στο Facebook και ρωτήστε μας ό,τι θέλετε!

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Scroll to Top