symvoules-gia-prin-kai-meta-th-vaptisi-tou-mwrou-sas

Συμβουλές για πριν και μετά τη βάφτιση του μωρού σας

Και κάπου εδώ πλησιάζει η βάπτιση του μωρού σας! Και κάπου εδώ χρειάζεστε τις συμβουλές μας! Πολλοί είναι οι γονείς που δεν ξέρουν τι πρέπει να έχουν στην εκκλησία για να βαπτίσουν το παιδί τους. Ή τι πρέπει να κάνουν μετά τη βάφτιση. Για παράδειγμα οι  γονείς πρέπει να δηλώσουν τη βάφτιση. Το μέχρι πότε και τι κυρώσεις υπάρχουν αν δεν γίνει μέσα στα χρονικά πλαίσια που ορίζει ο νόμος, το γνωρίζετε; Δεν είναι ανάγκη να είναι η “πρώτη σας φορά”. Πάντα κάποια πράγματα διαφεύγουν από την προσοχή μας, ακόμα κι αν έχετε γίνει δεύτερη και τρίτη φορά γονείς. 

symvoules-gia-prin-kai-meta-th-vaptisi-tou-mwrou-sas-1

  1. Πριν από τη βάφτιση πρέπει να δώσετε στον ιερέα που θα τελέσει τη βάπτιση τη ληξιαρχική πράξη γέννησης του παιδιού σας. Αυτή εκδίδεται στο δήμο όπου έχετε δηλώσει τη γέννησή του.
  2. Εάν δεν θέλετε να κάνετε τη βάφτιση στην ενορία που ανήκετε εσείς, αλλά σε κάποιο εξωκλήσι ή σε άλλη εκκλησία της πόλης, σε κάποιο χωριό, σε κάποιο μοναστήρι ή σε κάποιο αγρόκτημα, τότε θα πρέπει να μεταφέρετε την παραπάνω ληξιαρχική πράξη στο δήμο όπου θα τελεστεί η βάπτιση.
  3. Πριν τη βάφτιση οι γονείς βάζουν τις υπογραφές τους για το όνομα και τη θρησκεία του μωρού. Αυτό γίνεται αφού δείξουν τις ταυτότητές τους και τη ληξιαρχική πράξη. Ταυτόχρονα, ο/η νονός/νονά δηλώνουν και τα δικά τους στοιχεία, τα οποία θα κρατηθούν στο αρχείο της εκκλησίας.
  4. Μετά τη βάπτιση, ο ιερέας σας δίνει τη δήλωση της βάπτισης. Αυτή πρέπει να την καταθέσετε εντός 90 ημερών στο ληξιαρχείο του δήμου, όπου και γεννήθηκε το παιδί.
  5. Αν καθυστερήσετε να καταθέσετε τη παραπάνω δήλωση (έως 3 μήνες) επιβάλλεται πρόστιμο με χαρτόσημο από την εφορία 4,5 ευρώ. Για καθυστέρηση από 3 μήνες και πάνω το πρόστιμο ανέρχεται στα 13,5 ευρώ.

    symvoules-gia-prin-kai-meta-th-vaptisi-tou-mwrou-sas-2

  6. Τη δήλωση στο ληξιαρχείο μπορούν να καταθέσουν οι γονείς, η γιαγιά, ο παππούς, η νονά ή ο νονός.
  7. Η δήλωση της βάφτισης γίνεται στο ληξιαρχείο του τόπου βάφτισης. Αυτό σημαίνει ότι ανεξάρτητα από το πού θα επιλέξετε να κάνετε τη βάπτιση του μωρού σας, θα πρέπει να προσκομίσετε στο τοπικό ληξιαρχείο και τη δήλωση. Αφού συγκεντρωθούν τα απαραίτητα δικαιολογητικά, μεταφέρονται σε διάστημα 10 ημερών αντίγραφα στο ληξιαρχείο του τόπου γέννησης.
  8. Σε περίπτωση απουσίας ενός γονέα, ο ιερέας μπορεί να τελέσει τη βάπτιση. Αυτό, ωστόσο, προϋποθέτει ότι ο γονιός που είναι παρών, έχει μαζί του θεωρημένο αντίγραφο της ληξιαρχικής πράξης θανάτου είτε της σχετικής δικαστικής απόφασης, βάση των οποίων ο γονέας που απουσιάζει θεωρείται δικαιολογημένα απών από τη γονική μέριμνα.
  9. Τέλος, σε περίπτωση που η μητέρα είναι άγαμη και ασκεί μόνη της γονική μέριμνα, ο ιερέας μπορεί να τελέσει τη βάφτιση. Αυτό θα γίνει μόνο κι εφόσον εκείνη συμπληρώσει μια Υπεύθυνη Δήλωση του Ν. 1599/86, με θεωρημένο το γνήσιο της υπογραφής της. Σε αυτή θα δηλώνει, ότι εκείνη έχει την αποκλειστική κηδεμονία του παιδιού της και ότι δεν υπάρχει δικαστική απόφαση που δίνει και στον πατέρα άσκηση γονικής μέριμνας. Επίσης, πρέπει να αναφέρεται και ότι θέλει το παιδί της να βαφτιστεί χριστιανός ορθόδοξος και να λάβει το όνομα που επέλεξε εκείνη.

Σας φάνηκε χρήσιμο το άρθρο μας; Αν ναι, κάντε LIKE και στη σελίδα μας στο FACEBOOK!

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Scroll to Top