syntagi macarons

Συνταγή για απολαυστικά Macarons με σοκολατένια γέμιση

Ποιος μπορεί να αντισταθεί σε ένα αφράτο και γευστικό macaron. Αυτό το θεσπέσιο γλυκό, που όπως λέγεται έχει ξεκινήσει σε πρώιμο στάδιο από την Ιταλία τον 8ο αιώνα, ταξίδεψε στη Γαλλία, έφτασε στη σημερινή του εκδοχή στις αρχές του 20ου αιώνα και έχει περάσει από τα γαλλικά ζαχαροπλαστεία στα ζαχαροπλαστεία και τα καφέ όλου του δυτικού κόσμου. Τα macarons έχουν κερδίσει τις καρδιές πολλών και μια θέση σε κάθε γαμήλιο γλέντι ή βάπτιση. Κλασικά αμυγδαλωτά ή σε διάφορα φωτεινά χρώματα χορταίνουν το μάτι με την ομορφιά της όψης τους και προσθέτουν στην αισθητική του χώρου όπου προσφέρονται ως κέρασμα.

Σε αυτό το άρθρο σας δίνουμε τη συνταγή, με οδηγίες βήμα – βήμα για να φτιάξετε τα δικά σας, χειροποίητα, σπιτικά macarons και να ξετρελάνετε τους καλεσμένους στο σπίτι σας.

Υλικά για macarons

  • 170 gr άχνη ζάχαρη
  • 160 gr τριμμένα – αλεσμένα αμύγδαλα
  • 120 ml ασπράδια αυγών (τα ασπράδια από 4 μεσαία αυγά, περίπου), χωρισμένα σε 2 ίσες δόσεις
  • 50 ml νερό
  • 160 gr κρυσταλλική ζάχαρη
  • ½ κ.γλ. χρώμα τροφίμων – ζαχαροπλαστικής (ό, τι χρώμα θέλετε)

Υλικά για τη γέμιση των macarons

  • 150 gr κρέμα γάλακτος με πλήρη λιπαρά
  • 130 gr μαύρη σοκολάτα, ψιλοκομμένη
  • 40 gr ανάλατο βούτυρο (θερμοκρασία δωματίου)

Tip: Θα χρειαστείτε θερμόμετρο κουζίνας

Πώς να φτιάξετε macarons στο σπίτι

Βάλτε την άχνη ζάχαρη και τα αλεσμένα αμύγδαλα στο multi ή σε ένα μπολ και χτυπήστε τα με το μίξερ μέχρι να ομογενοποιηθούν πλήρως. Κοσκινίστε αυτό το μείγμα σε ένα μεγάλο μπολ, και αφαιρέστε τυχόν μεγάλα κομμάτια αμύγδαλου που θα μείνουν στο κόσκινο. Το μείγμα πρέπει να έχει υφή σκόνης – πούδρας. Προσθέστε τη μισή ποσότητα από τα ασπράδια αυγών στο μείγμα αμυγδάλου, ανακατέψτε μέχρι να σχηματιστεί μια παχύρρευστη πάστα και αφήστε τη στην άκρη.

Ρίξτε την άλλη μισή ποσότητα από τα ασπράδια αυγών σε πυρίμαχο μπολ και έχετε έτοιμο ένα ηλεκτρικό σύρμα. Προσθέστε σε μα μικρή κατσαρόλα 50 ml νερό και την κρυσταλλική ζάχαρη και αφήστε να πάρει μια βράση σε μέτρια φωτιά. Περιμένετε μέχρι το σιρόπι να δείξει 110°C, και τότε αρχίστε να χτυπάτε τα ασπράδια αυγών σε υψηλή ταχύτητα με το σύρμα του μίξερ. Μόλις το σιρόπι φτάσει στους 118°C, ρίξτε το σιγά – σιγά στο πλάι του κάδου του μίξερ, αποφεύγοντας το σύρμα που συνεχίζει να χτυπά τα ασπράδια. Συνεχίστε να χτυπάτε με το σύρμα σε υψηλή ταχύτητα μέχρι το μείγμα να κρυώσει ελαφρώς και να έχετε ένα γυαλιστερό μείγμα μαρέγκας που θα στέκεται ψηλά σαν να έχει «κορυφή». Ενώ το μπολ πλέον δεν είναι καυτό, αλλά είναι ζεστό, προσθέστε το χρώμα και χτυπήστε με το σύρμα για να ενωθεί ομοιόμορφα με το μείγμα.

Ρίξτε τη μαρέγκα πάνω στο μείγμα αμυγδάλου και «διπλώστε» με απαλές κινήσεις από κάτω προς τα πάνω, αλλά μην ανακατέψετε υπερβολικά το μείγμα. Δεν πρέπει να γίνει «νερουλό» στην υφή, γι’ αυτό προσοχή και μέτρο.

Τα μυστικά του ψησίματος

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 170°C στον αέρα και στρώνετε με χαρτί – λαδόκολλα ψησίματος τις λαμαρίνες στις οποίες θα ψήσετε τα macarons. Παράλληλα, μεταφέρετε το μείγμα σε μια σακούλα – κορνέ με μεγάλο στρογγυλό ακροφύσιο και κρατώντας τη κατακόρυφα και πολύ κοντά στη λαμαρίνα, δημιουργήστε στρογγυλά κομμάτια μείγματος, διαμέτρου 2cm περίπου σε απόσταση μεταξύ τους τουλάχιστον 1 cm. Αφήστε τα να ξεκουραστούν για 30 λεπτά, περίπου, μέχρι να δημιουργηθεί στην επιφάνειά τους κάτι σαν «φιλμ» που τα αγκαλιάζει.

Ψήστε ένα μακαρόν και κρατήστε τον ακριβή χρόνο που θα χρειαστεί. Ψήστε τα υπόλοιπα στον ίδιο χρόνο. Για να έχετε μια αίσθηση, αυτός ο χρόνος θα είναι περίπου 15 λεπτά. Μόλις τα βγάλετε από τον φούρνο, σηκώστε το χαρτί ψησίματος μαζί με τα macarons από τη ζεστή λαμαρίνα και αφήστε τα να κρυώσουν για λίγα λεπτά σε έναν πάγκο της κουζίνας. Κατόπιν, ξεκολλήστε απαλά από το χαρτί.

Ετοιμάστε τη γέμιση σοκολάτας

Για να φτιάξετε τη γέμιση, βάλτε την κρέμα γάλακτος σε μια μικρή κατσαρόλα και τη σοκολάτα σε ένα μεσαίο μπολ. Αφήστε την κρέμα να πάρει μια βράση και περιχύστε τη σοκολάτα. Αφήστε τη να σταθεί για λίγα λεπτά και στη συνέχεια ανακατέψτε για να ενωθούν τα υλικά. Προσθέστε το βούτυρο και ανακατέψτε μέχρι να γίνει λεία. Αφήστε να πήξει και κατόπιν βάλτε το μείγμα σοκολάτας σε μια καθαρή σακούλα με μικρό ακροφύσιο και περάστε το με κυκλική κίνηση πάνω στα μισά μακαρόν. Μετά σκεπάστε με τα άλλα μισά, σαν σάντουιτς και αφήστε το στο ψυγείο όλο το βράδυ, ώστε την άλλη μέρα να έχουν «σφίξει» όσο πρέπει, ώστε να μπορείτε να απολαύσετε και τα κεράσετε τους φίλους και τους αγαπημένους σας.

Δείτε, επίσης, τη συνταγή μας για λαχταριστές μαρέγκες και εντυπωσιάστε όσους τις δοκιμάσουν από τα χεράκια σας.

Photography | Design: canva pro

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Scroll to Top