μπισκότα βουτύρου syntagi mpiskota voutirou

Συνταγή για τα πιο νόστιμα μπισκότα βουτύρου

Τα μπισκότα βουτύρου συνδέονται συνειρμικά με τον χειμώνα και ιδιαίτερα με τα Χριστούγεννα, χωρίς αυτό να σημαίνει πως τα βουτυράτα μπισκότα δεν είναι μια λιχουδιά για όλες τις εποχές του χρόνου. Όμως, λίγο ο κρύος καιρός, λίγο η ζεστή σοκολάτα ή το ζεστό γάλα, τα μπισκότα βουτύρου έχουν κερδίσει την πρώτη θέση ως το τέλειο συνοδευτικό για όλα τα ζεστά ροφήματα και για τις πιο χουχουλιάρικες στιγμές. Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο πως όταν περιμένουμε να μας επισκεφτεί ο Άγιος Βασίλης, τον υποδεχόμαστε με νόστιμα μπισκότα βουτύρου και μια κούπα ζεστό γάλα!

Σε αυτό το άρθρο θα βρείτε μια πολύ εύκολη συνταγή για γευστικά μπισκότα, που μπορείτε να απολαμβάνετε όσο συχνά θέλετε ή να φιλεύετε με αυτά τους αγαπημένους σας.

Υλικά για να φτιάξετε μπισκότα βουτύρου

  • 200 γρ. βούτυρο
  • 250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κ.γ. baking powder
  • 120 γρ. άχνη ζάχαρη
  • 1  μεγάλο αβγό
  • 1 πρέζα αλάτι

Οδηγίες παρασκευής και ψησίματος για τα μπισκότα βουτύρου

Βγάζουμε το βούτυρο ώστε να είναι σε θερμοκρασία δωματίου και το κόβουμε σε μικρούς κύβους.

Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε ένα μπολ και προσθέτουμε το μπέικιν πάουντερ και 1 πρέζα αλάτι, αναμιγνύοντας ελαφρά.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C και στρώνουμε μερικές λαμαρίνες με χαρτί ψησίματος.

Με το μίξερ σε μέτρια ταχύτητα στροφών μαλακώνουμε το βούτυρο ή αλλιώς το κάνουμε με μια μαρίζ. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και αναμιγνύουμε με το βούτυρο για να ομογενοποιηθεί. Προσθέτουμε στη συνέχεια και το αβγό και χτυπάμε λίγο ακόμα με το μίξερ ή ανακατεύουμε με τη μαρίζ – σπάτουλα.

Στο επόμενο βήμα προσθέτουμε τα στερεά, δηλαδή το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι. Είτε με τη μαρίζ, είτε με το μίξερ συνεχίζουμε το ανακάτεμα και ολοκληρώνουμε ζυμώνοντας ελαφρά με τα χέρια. Δεν θέλουμε να κουράσουμε τη ζύμη. Πρέπει να γίνει σφιχτή και να μην τη ζυμώσουμε για πολλή ώρα.

Εναλλακτικά, μπορείτε να προσθέσετε και σταγόνες σοκολάτας στο τέλος του ζυμώματος. Θα μπορούσατε να χωρίσετε τη ζύμη και μόνο σε ένα μέρος της να προσθέσετε κομματάκια σοκολάτας. Επιλέξτε κάθε φορά τον δρόμο που προτιμάτε, ανάλογα με την όρεξη και την περίσταση.

Σε αυτό το στάδιο, τυλίγουμε τη ζύμη κυλινδρικά και κλείνουμε τον κύλινδρο με μεμβράνη. Τοποθετούμε στο ψυγείο για περίπου μισή ώρα για να σφίξει σωστά και να ξεκουραστεί.

Όταν περάσει αυτός ο χρόνος, προετοιμάζουμε μια καθαρή επιφάνεια εργασίας στον πάγκο της κουζίνας και πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι για να μη κολλήσει η ζύμη. Ανοίγουμε τη ζύμη με έναν χοντρό πλάστη μέχρι να γίνει σε πάχος μεταξύ 0,5 εκ. και 0,8 εκ.

Κόβουμε τη ζύμη σε διάφορα σχήματα με ό, τι κουπ πατ για μπισκότα μας αρέσουν και τα τοποθετούμε στις λαμαρίνες, αφήνοντας «αέρα» ανάμεσά τους. Αν δεν έχετε κουπ πατ, κόψτε τη ζύμη με ένα ποτήρι του κρασιού. Αν θέλετε ένα ακόμα πιο χειροποίητο αποτέλεσμα, πλάστε τη ζύμη σε μπαλάκια και απλά πιέστε κάθε μπαλάκι απαλά προς τα κάτω για να έχετε τα μπισκότα σας στην απλούστερη μορφή τους.

Τα μπισκότα είναι έτοιμα για φούρνισμα και μετά από 15-20 λεπτά θα έχουν ψηθεί όσο πρέπει. Αυτό θα το καταλάβετε, καθώς θα πρέπει να έχουν πάρει ένα ελαφρύ καφέ – χρυσό χρώμα.

Τα μπισκότα θα πρέπει να τα αφήσετε για λίγη ώρα να κρυώσουν στο ταψί και έπειτα σε μια σχάρα. Αφού κρυώσουν εντελώς μπορείτε να τα τοποθετήσετε σε μια μπισκοτιέρα ή και να τα συσκευάσετε σε πεντάδες για να ετοιμάσετε χριστουγεννιάτικα δωράκια.

Ιδέα για χειροποίητα δώρα Χριστουγέννων

Για τα γιορτινά δώρα σας, ένα καλάθι, ένα ξύλινο τελαράκι ή ένα χάρτινο ή μεταλλικό κουτί, γεμάτο γεύσεις και χειροποίητες δημιουργίες, είναι τέλεια ιδέα για να προσφέρετε χαρά στα πρόσωπα που αγαπάτε. Θα μπορούσατε να συσκευάσετε μερικά από τα μπισκότα βουτύρου που φτιάξατε, ίσως και λίγα μελομακάρονα, ένα μπουκάλι κρασί και ένα χειροποίητο στολίδι για το χριστουγεννιάτικο δέντρο. Μαζί με τις ευχές και την αγάπη σας, όλα τα παραπάνω είναι ένα υπέροχο χριστουγεννιάτικο δώρο με την προσωπική σας σφραγίδα!

Βρείτε εδώ ιδέες για χειροποίητα στολίδια σε ρουστίκ ύφος.

Photography | Design: canva pro

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Scroll to Top