βασιλόπιτα συνταγή σαν κέικ vasilopita sintagi

Συνταγή για βασιλόπιτα κέικ με καρύδια

Μήπως αυτή θα είναι η πρώτη σας Πρωτοχρονιά ως παντρεμένοι ή η πρώτη Πρωτοχρονιά με το μωράκι σας στο σπίτι; Τότε είναι σίγουρα μια ιδιαίτερη Πρωτοχρονιά για εσάς και με μια υπέροχη βασιλόπιτα που θα φτιάξετε μόνοι σας, θα αναδείξετε το ξεχωριστό αυτό γεγονός με έναν ακόμα τρόπο.

Η συνταγή για βασιλόπιτα κέικ που ακολουθεί είναι δοκιμασμένη και πεντανόστιμη. Μπορεί να γίνει και με ξερά φρούτα, ειδικά αν ανήκουν στα αγαπημένα σας υλικά, όμως είναι ήδη φανταστική όπως ακριβώς σας την περιγράφουμε.

Τα υλικά για τη βασιλόπιτα κέικ

  • 350 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 κ.γ. κοφτά baking powder
  • 50 γρ. ψίχα καρύδια
  • 300 γρ. αγελαδινό βούτυρο
  • 300 γρ. ζάχαρη
  • 4 μέτρια αβγά
  • ½ κ.γ κανέλα
  • ¼ κ.γ. μοσχοκάρυδο
  • Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
  • 2 βανίλιες
  • 80 ml γάλα, πλήρες
  • 80 ml χυμό πορτοκάλι
  • Ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα στο τέλος

Βήματα για να φτιάξετε τη βασιλόπιτα

Προεργασία

Κατ’ αρχάς θυμηθείτε έναν απαράβατο κανόνα που ισχύει για τα κέικ: όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Ειδικά το βούτυρο, θα μπορούσατε να το έχετε μαλακώσει λίγο αφήνοντάς το σε μπεν μαρί για μερικά λεπτά. Αυτό το βήμα θα σας διευκολύνει στην πορεία.

Αρχικά, βουτυρώστε και αλευρώστε ένα ταψάκι ή μια φόρμα και ανάψτε τον φούρνο για να τον προθερμάνετε στους 170°C. Παράλληλα, περάστε από το multi την ψίχα καρυδιού για να το σπάσετε μέχρι το μέγεθος που προτιμάτε. Λίγο πριν γίνει η ψίχα, πούδρα είναι το ιδανικό σημείο κατά τη γνώμη μας.

1ο στάδιο στο μίξερ

Έπειτα, ξεκινήστε με πρώτο υλικό το βούτυρο. Προσθέστε το στον κάδο του μίξερ και χτυπήστε το να αφρατέψει για 3-4 λεπτά. Στη συνέχεια προσθέστε τη ζάχαρη και συνεχίστε να χτυπάτε το μείγμα σε υψηλή ταχύτητα για να είναι λευκό και αφράτο.

Κατόπιν, προσθέστε ένα – ένα τα αβγά συνεχίζοντας να χτυπάτε σε μέτρια ταχύτητα, ώστε να αναμειγνύονται ομοιόμορφα.

Προσθέστε την κανέλα, το μοσχοκάρυδο, τις βανίλιες, το ξύσμα πορτοκαλιού, το γάλα, το χυμό πορτοκαλιού, ενώ συνεχίζετε να χτυπάτε σε μέτρια ταχύτητα για 1-2 λεπτά. Τέλος προσθέστε την ψίχα καρύδι και αφού διαλυθεί μέσα στο μείγμα σταματήστε το μίξερ.

2ο στάδιο χωρίς μίξερ

Στα επόμενα βήματα θα ανακατέψετε τη ζύμη με μια μαρίζ. Αναμίξτε το μπέικιν πάουντερ με το αλεύρι και προσθέστε το στη ζύμη σε 3 δόσεις ανακατεύοντας με τη μαρίζ ώστε να ενσωματωθούν όλα τα υλικά. Αν σας αρέσουν τα ξερά φρούτα, τώρα είναι η στιγμή να τα προσθέσετε σε μικρά κομμάτια. Τα ξερά βερύκοκα και δαμάσκηνα ταιριάζουν φανταστικά όπως και οι σταφίδες.

Σε κάθε περίπτωση, μη βιάζεστε. Κάντε αργές κινήσεις με τη μαρίζ σαν να γυρίζετε τη ζύμη από κάτω προς τα πάνω, διατηρώντας τον όγκο του μίγματος. Όταν «έχει πάρει» όλο το αλεύρι είναι έτοιμη για να τη γυρίσετε στη φόρμα ή το ταψάκι.

Τη στρώνετε ομοιόμορφα, προσθέτετε το φλουρί τη βάζετε στο φούρνο, στη μέση, για περίπου 45 – 50 λεπτά. Παρακολουθήστε τη, όμως, γιατί οι χρόνοι διαφέρουν σε κάθε φούρνο.

Αφού κρυώσει και πριν τη σερβίρετε απομένει να πασπαλίσετε τη βασιλόπιτα με άχνη ζάχαρη και να τη διακοσμήσετε με όποιο τρόπο σας αρέσει.

Μπορείτε να «γράψετε» τη νέα χρονιά με λιωμένη σοκολάτα ή να διακοσμήσετε με χριστουγεννιάτικα στολίδια. Όπως και να στολίσετε τη βασιλόπιτα με τα κατακόκκινα φύλλα ενός αλεξανδρινού, αλλά και να πρωτοτυπήσετε με όποιο τρόπο μπορείτε να φανταστείτε!

Καλή επιτυχία και καλή χρονιά!

Για περισσότερες ιδέες με αλεξανδρινά διαβάστε το σχετικό άρθρο μας και πάρτε έμπνευση!

Photography | Design: canva pro

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Scroll to Top