μελιτζάνες παπουτσάκια sintagi melitzanes papoutsakia

Συνταγή για τις νοστιμότερες μελιτζάνες παπουτσάκια

Οι μελιτζάνες είναι ένα από τα πιο θρεπτικά λαχανικά και μαγειρεύεται με πάρα πολλούς τρόπους. Μελιτζάνες ψητές στη σχάρα, μελιτζάνες στην κατσαρόλα με σάλτσα, μελιτζάνες στον φούρνο. Μουσακάς με μελιτζάνες, μελιτζανοσαλάτα, μελιτζάνες ιμάμ μπαϊλντί, μελιτζάνες παπουτσάκια, μελιτζάνες γεμιστές και τόσες άλλες εκδοχές. Εκείνοι που λατρεύουν τα πιάτα με μελιτζάνες και αγαπούν τη μπεσαμέλ, αλλά δεν ενθουσιάζονται με τις πατάτες του μουσακά, βλέπουν στις μελιτζάνες παπουτσάκια το ιδανικό πιάτο. Καλοψημένες, ζουμερές μελιτζάνες, καλυμμένες με νόστιμο κοκκινιστό κιμά και παχύρευστη μπεσαμέλ με ρόδινο χρώμα από το ψήσιμο. Αυτή την νόστιμη συνταγή μοιραζόμαστε μαζί σας.

Υλικά για τις μελιτζάνες παπουτσάκια

  • 3 φλάσκες μελιτζάνες
  • 500 γρ. μοσχαρίσιο κιμά
  • Χυμό από μια μέτρια τομάτα
  • 1 κ.σ. πελτέ τομάτας
  • Ένα μέτριο κρεμμύδι
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 650 ml φρέσκο γάλα
  • 6 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 150 γρ. βιτάμ
  • 1 μέτριο αβγό
  • 180 γρ τριμμένο τυρί (γραβιέρα – γκούντα σε αναλογία 2:1)
  • Ελαιόλαδο
  • Αλάτι, πιπέρι, μπαχάρι, κανέλα, μοσχοκάρυδο

Οδηγίες για να φτιάξετε μελιτζάνες παπουτσάκια

Θα χρειαστείτε ένα πυρίμαχο σκεύος ή ένα ταψάκι που να χωράει τις μελιτζάνες κομμένες στη μέση (κατά μήκος)

Προετοιμασία για τις μελιτζάνες

Αρχικά πλένετε τις μελιτζάνες και τις κόβετε κατά μήκος στη μέση. Τις τοποθετείτε σε μια λεκάνη της κουζίνας ή σε ένα μεγάλο μπολ με αρκετό νερό και αλάτι και τις αφήνετε σκεπασμένες με το νερό για περίπου μισή ώρα, για να ξεπικρίσουν.

Στη συνέχεια τις ξεπλένετε και τις στραγγίζετε. Τοποθετείτε τις μελιτζάνες στο πυρίμαχο σκεύος και με ένα μαχαίρι χαράζετε την “ψίχα” τους σε ρόμβους. Σαν να χαράζετε μπακλαβά. Ραντίζετε με ελαιόλαδο τις μελιτζάνες και με το πινέλο της κουζίνας, απλώνετε το λάδι στην εσωτερική επιφάνεια κάθε κομματιού. Αλατίζετε ελαφρά και βάζετε τις μελιτζάνες σε προθερμασμένο φούρνο στους 150° C – 160° C για περίπου 40 λεπτά, ώστε να ψηθούν, να μαλακώσουν, να βγάλουν τα ζουμάκια τους.

Θα καταλάβετε ότι είναι έτοιμες όταν θα έχουν πάρει σκούρο χρώμα και θα τις πιέζετε εύκολα με ένα πιρούνι. Θα πρέπει να πιέζεται η σάρκα τους και να δημιουργείται σε κάθε κομμάτι ένα βαθούλωμα, το οποίο θα γεμίσετε στη συνέχεια με τον κιμά.

Προετοιμασία για τον κιμά

Για τον κιμά, λειτουργείτε όπως φτιάχνετε κάθε φορά κοκκινιστό κιμά για τα μακαρόνια ή άλλες παρασκευές. Τσιγαρίζετε αρχικά τον κιμά, μέχρι να αλλάξει χρώμα. Συνεχίζετε τσιγαρίζοντας το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και την ολόκληρη σκελίδα σκόρδο. Προσθέτετε τον πελτέ ντομάτας για να σωταριστεί και αυτός και στο τέλος “σβήνετε” με τις τομάτες αφού τις τρίψετε στον τρίφτη ή στο multi. Αλατοπιπερώνετε, προσθέτετε 5-6 μπαχάρια (μετρημένα) και λίγη κανέλα για το άρωμα. Προσθέτετε νερό και αφήνετε τη σάλτσα κιμά να βράσει σε μέτρια φωτιά για περίπου 40 λεπτά και να πιει τα υγρά της.

Θυμηθείτε να αφαιρέσετε στο τέλος τη σκελίδα σκόρδου και όσα μπαχάρια είχατε προσθέσει.

Προαιρετικά μπορείτε να προσθέσετε λίγο τριμμένο τυρί στον κιμά πριν τον απλώσετε στις μελιτζάνες.

Προετοιμασία για τη μπεσαμέλ

Σε μια κατσαρόλα, που έχετε τοποθετήσει σε μέτρια φωτιά, προσθέστε το βιτάμ και μόλις λιώσει ρίξτε το αλεύρι και καβουρντίστε το με ένα σύρμα. Μετά από 1-2 λεπτά προσθέστε το γάλα, που θα έχετε βγάλει νωρίτερα από το ψυγείο και θα έχει φτάσει σε θερμοκρασία δωματίου. Το ίδιο ισχύει και για το αβγό. Ανακατέψτε το σύρμα διαρκώς για να διαλυθεί το αλεύρι στο γάλα και συνεχίστε να ανακατεύετε για μερικά λεπτά μέχρι να αρχίσει να πήζει η κρέμα σας.

Αφού πήξει αρκετά, αποσύρεται από το μάτι και προσθέστε το τριμμένο τυρί συνεχίζοντας το ανακάτεμα. Δοκιμάστε πόσο αλμυρή είναι η κρέμα και προσθέστε ανάλογα αλάτι. Πιπέρι, σας συστήνουμε να προσθέσετε αν θέλετε, αλλά να προτιμήσετε λευκό.

Τοποθετήστε την κατσαρόλα πάνω στο μάτι ξανά, συνεχίζοντας το ανακάτεμα με το σύρμα και αφήστε την κρέμα να πάρει μια βράση για 1-2 λεπτά. Αφού κάνει φουσκάλες, κλείστε το μάτι, τραβήξτε την κατσαρόλα και αφήστε 2-3 λεπτά να πέσει η θερμοκρασία της κρέμας.

Σε ένα μπολάκι χτυπήστε ελαφρά το αβγό, προσθέστε το στην κρέμα και παράλληλα ανακατέψτε πολύ γρήγορα με το σύρμα, ώστε να ενσωματωθεί και να παστεριωθεί, χωρίς να ψηθεί.

Να θυμάστε ότι για τα παπουτσάκια θέλετε μια πυκνή μπεσαμέλ και όχι τόσο ρευστή όσο σε άλλα φαγητά.

Σύνθεση φαγητού και ψήσιμο

Εφόσον έχετε έτοιμες τις μελιτζάνες, τον κιμά και τη μπεσαμέλ είναι ώρα να συνθέσετε το φαγητό και να το βάλετε στον φούρνο για το τελικό ψήσιμο.

Πιέστε τη σάρκα στις μελιτζάνες για να τις κάνετε σαν βαρκούλες. Γεμίστε τες με γενναίες κουταλιές κιμά. Καλύψτε κάθε κομμάτι με πλούσια δόση μπεσαμέλ και ρίξτε από πάνω φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο. Αν θέλετε πασπαλίστε στην κορυφή και λίγη τριμμένη γραβιέρα ή παρμεζάνα.

Συνήθως δεν χρειάζεται να προσθέσετε νερό γιατί το ψήσιμο γίνεται με τα υγρά από τις μελιτζάνες και τον κιμά. Αν όμως θέλετε, μπορείτε να προσθέσετε ελάχιστο ζεστό νερό στο σκεύος.

Ψήστε τα παπουτσάκια για περίπου 40 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° C. Όταν δείτε να έχει φουσκώσει και να έχει ροδοκοκκινήσει η μπεσαμέλ θα ξέρετε πως είναι έτοιμα.

Τώρα που μάθατε να φτιάχνετε νόστιμα παπουτσάκια μελιτζάνες, σκεφτείτε ποιους φίλους θα καλέσετε σπίτι για να τους κάνετε το τραπέζι και να περάσετε μια αξέχαστη καλοκαιριάτικη Κυριακή

Καλή σας απόλαυση!

Για μετά το φαγητό, διαβάστε εδώ πώς θα φτιάξετε homemade cocktails για μια ευχάριστη και δροσιστική συνέχεια!

Photography | Design: canva pro

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Scroll to Top